Interessant stripboek in de Agora-bibliotheek: Koen Aelterman, Gilbert van Schoonbeke, de bouwmeester van Antwerpen.

Illustrator, muzikant en theaterman Koen Aelterman (https://koenaelterman.com/) schreef en tekende een fijn boekje over het leven van groot stadsvernieuwer en bouwmeester Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) die in de 16de eeuw het stadsuitzicht van Antwerpen ingrijpend zou veranderen.

Het verhaal begint met een 21ste-eeuwse arbeider die aan het werk is op de werf waar de restanten van de Kipdorppoort worden blootgelegd (nu mooi te zien bij de Rooseveltplaats!). Ineens tuimelt hij de Gouden (16de) Eeuw in en maakt hij kennis met Gilbert van Schoonbeke. Samen bezoeken ze de Stadswaag, een voor de commerciële stad belangrijk gebouw waar goederen werden gewogen. Van Schoonbeke bouwde een grotere en dus meer efficiënte Stadswaag (die veel later zou afbranden en daarom is de Stadswaag vandaag een plein). Ondanks zijn status als bastaardkind had hij goede contacten met lokale handelaars en politici, zelfs keizer Karel V kende hem. Op enkele jaren tijd liet de jonggestorven Van Schoonbeke vele nieuwe plekken aanleggen die we vandaag de dag nog steeds goed kennen: de Vrijdagmarkt, de Graanmarkt, de wijk Nieuwstad (nu bekend als het Eilandje). Met zijn bouwproject Nieuwstad zorgde hij voor nieuwe woningen voor de groeiende bevolking en wist hij de scheepshandel verder uit te breiden door daar kanalen te laten graven om meer boten te kunnen laten aanmeren. Hij bouwde mee aan de 16de-eeuwse, modernere stadsmuur rond Antwerpen. Hij zorgde voor de aanvoer van water (van buiten de stad) dat moest dienen voor de stadsbrouwerijen.

De grote stadsvernieuwer had ook vijanden en maakte zelf vijanden door zijn ambities. Er was veel corruptie en vriendjespolitiek. In dit boekje lees je verder over zijn persoonlijke leven, over zijn gezin terwijl de tekeningen het Antwerpen van de 16de eeuw evoceren.

Op het einde van deze beeldbiografie kan je nog een tekst lezen over het leven en de realisaties van Gilbert van Schoonbeke, met (oude) foto’s erbij: een samenvatting.

Dit is een interessant boek, mooi getekend, met een originele invalshoek, een portret van een Antwerps visionair met durf en daadkracht.

(Sven Peeters, 6 oktober 2022)

https://www.uitgeverijvrijdag.be/…/gilbert-van-schoonbeke

Plaats een reactie